SVENSKA RADIOARKIVETMycket gott till kaffet, särskilt om detta serveras i äkta Duralex-kopp.

 
Ingredienser:
200-250 gr kokosfett
200 g mörk blockchoklad, helst 70% kakao
2 ägg
3 dl florsocker
c:a 25 fyrkantiga eller runda Mariekex eller
liknande

1. Smält kokosfettet och blockchokladen på svag värme i en kastrull. Låt det svalna.
2. Vispa ägg och florsocker pösigt. Rör sakta och försiktigt ned det ljumma chokladfettet i smeten.
3. Klä en avlång form, c:a 1,5 liter, med bakplåts- eller smörgåspapper. Bred ut ett lager chokladsmet i botten och varva därefter kex och smet.
4. Låt formen stå i kylskåp, gärna över natten.
5. Skär kakan i tunna skivor. Servera genast.

Förvara kakan i kylskåp.

Baka radiokaka

Radiokaka är en riktig klassiker! Namnet tror vi att den har fått därför att den liknar utseendet på gamla radioskalor där stationsnamnen var utskrivna i rader. Det verkar vara en högst plausibel förklaring till namnet.

Men till historien hör också att kakan vann i en tävling på gamla Radiotjänst, och då fick den första gången detta namn. Den äldsta noteringen om radiokakan har hittats i kakbibeln "Sju sorters kakor" i 1945 års upplaga, så tävlingen måste ha varit före detta årtal. Kakan kallas ibland också iskaka, kexkaka eller källarkaka, men det låter ju inte alls lika trivsamt som radiokaka!

 
Upphovsrättsliga regler för innehållet på denna webb: Du får mycket gärna använda och kopiera innehåll för personligt icke-kommersiellt bruk.
Å andra sidan är det strängeligen förbjudet att använda något av materialet för att sälja helt eller delvis på något sätt. radioarkiv@gmail.com