Mycket gott till kaffet, särskilt om detta serveras i äkta
Duralex-kopp.
|
|
Ingredienser:
200-250 gr kokosfett
200 g mörk blockchoklad, helst 70% kakao
2 ägg
3 dl florsocker
c:a 25 fyrkantiga eller runda Mariekex eller
liknande |
1.
Smält kokosfettet och blockchokladen på svag värme
i en kastrull. Låt det svalna.
2. Vispa ägg och florsocker pösigt. Rör sakta och
försiktigt ned det ljumma chokladfettet i smeten.
3. Klä en avlång form, c:a 1,5 liter, med bakplåts-
eller smörgåspapper. Bred ut ett lager chokladsmet
i botten och varva därefter kex och smet.
4. Låt formen stå i kylskåp, gärna över
natten.
5. Skär kakan i tunna skivor. Servera genast.
|
|
Förvara
kakan i kylskåp. |
Baka
radiokaka
Radiokaka är en riktig klassiker! Namnet tror vi att den har fått
därför att den liknar utseendet på gamla radioskalor där
stationsnamnen var utskrivna i rader. Det verkar vara en högst plausibel
förklaring till namnet.
Men till historien hör också att kakan vann i en tävling
på gamla Radiotjänst, och då fick den första gången
detta namn. Den äldsta noteringen om radiokakan har hittats i kakbibeln
"Sju sorters kakor" i 1945 års upplaga, så tävlingen
måste ha varit före detta årtal. Kakan kallas ibland
också iskaka, kexkaka eller källarkaka, men det låter
ju inte alls lika trivsamt som radiokaka! |