Kommentarer till Tänk själv eller bli matad /index.html/2013/03/11/tank-sjalv-eller-bli-matad/ Lars Lundebergs hemsida Sat, 24 Jan 2015 08:57:40 +0000 hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.2.8 Av: Gagarin Miljkovich /index.html/2013/03/11/tank-sjalv-eller-bli-matad/#comment-1092 Wed, 03 Jul 2013 20:18:33 +0000 /index.html/?p=574#comment-1092 Internet ÄR världens största bibliotek med världens samlade kunskaper och information, sedan biblioteket i Alexandria.

]]>
Av: Lasse Lundeberg /index.html/2013/03/11/tank-sjalv-eller-bli-matad/#comment-808 Mon, 11 Mar 2013 19:50:04 +0000 /index.html/?p=574#comment-808 Hittade denna intressanta text från någon annan som upplever den underbara frihet som utbreder sig utan TV:

http://www.ajour.se/kronika-har-det-blivit-olagligt-att-inte-titta-pa-teve/

]]>
Av: Lasse Lundeberg /index.html/2013/03/11/tank-sjalv-eller-bli-matad/#comment-807 Mon, 11 Mar 2013 14:39:09 +0000 /index.html/?p=574#comment-807 Ann Mari, jag skrev en sammanfattning på FB och länkade hit.

Magnus, tack för komplimangerna. Kanske bäst tillägga att jag har gjort mina tiotusentals timmar av rakt radiolyssnande och tevetittande. Inte minst det där klickandet på fjärrkontrollens nästa kanal. Och nästa. Och nästa. När man kommit runt fjärde varvet, börjar man långsamt undra om det kanske inte kommer något bättre. Bäst att ta ett varv till. Så detta med intelligent sökning via internet är en nyare utveckling. Dessutom bara 14 dar utan radio.

Att begränsa andra kanaler är givetvis inget jag önskar. Som du är inne på, förmodar jag fler och fler, mest unga, kommer att sluta följa färdiga kanaler och själva välja tal och musik.

Precis som tidningar inte längre kan konkurrera med telegramnyheter då de finns överallt, och radio får svårare leva på att spela låtar som finns på andra håll, så börjar man fundera på radions särart. Då är ju levande direktsändningar ett starkt kort. Långa samtalsliknande program. Som ger en stämning och kanske inte har så mycket fakta per tidsenhet.

Många talar om lokal radio som svaret. Jag har aldrig riktigt fattat det. Om jag undrar över Solens strålar, så är det lokalt för mig. Daghemstaxa i min kommun berör inte mig.

Stämning hos röster och/ eller innehåll måste vara viktigt i alla fall. När det gäller lokalt; jag kan tycka det är ball att lyssna på någon från någon öken i Nevada. Det kan vara en grej att veta var de medverkande finns. Kanske. Men lokalt i alla lägen, nja, det skulle vara polisradion då. När den gick att lyssna till.

]]>
Av: Magnus Englund /index.html/2013/03/11/tank-sjalv-eller-bli-matad/#comment-806 Mon, 11 Mar 2013 13:14:54 +0000 /index.html/?p=574#comment-806 Lasse, du beskriver ämnet ur en filosofisk synvinkel och jag har inga invändningar mot det. Tvärt om är det en aspekt som ständigt skall bäras med! Men inte alla har förmågan av att kristallisera ut dessa aspekter eller ens vill det. Inte alla kan läsa eller skriva så bra att de känner sig trygga med att förlita sin inlärning eller förmåga att se omvärlden på bara det. De behöver en mer lättkonsumerad vara. En färdigvara eller halvfabrikat. Du kan mycket väl kritisera detta men var samtidigt också ödmjuk inför faktum att du inte tillhör den stora mängd människor som behöver hjälp att sätta samman en lättförståelig bild av världen unt omkring. Du har troligt lagt en del tid på detta och utvecklat en färdighet. En färdighet som faktiskt ger dig en rad skyldigheter också!

Finner det intressant att vi båda hävdar det fördummande i begränsningar i frihet av olika slag. Frihet av olika slag driver intelligens. Vi som art blir intelligentare likt en logaritmiskt ökande kurva över tiden och normalnivån justeras uppåt kontinuerligt. Vad du reagerar på är fossila beteenden och strukturer. Kommer de att ebba ut? Nja, inte under vår livstid vill jag påstå men möjligen i ett längre perspektiv. Jag tror just och dess värre nu på en fortsatt utvecklig i samma riktning som vi sett hittills och som du reagerar mot. Nämligen mer sammansatta nyhetsflöden och mer färdigproducerat, paketerat och lättkonsumerat innehåll. Men det jag tror vi måste verka för och värna om är mångfald. Mångfald bryter sönder strukturen på ett bra sätt och ger möjlighet för eget konsumerande likt det du verkar förespråka. Alltså en mångfald inom alla de medier vi har att välja på.

Mångfald leder till klustring av olika slag och när sådan gruppering inträder, är detta samtidigt bevis på att mångfald har börjar råda. I ditt fall så till exempel en eller helst flera kanaler med bara folkmusik. Om en utgivare anser sig täcka alla ämnesområden, musiksmaker eller vad det nu vara månde, så är detta ett tydligt tecken på enfald. Ta den måttstock och mät av olika regimers mediesituation och jämför resultatet så har du en barometer på vilket folk som kommer få störst branthet på sin intelligensutvecklingskurva innanom kort. Men avgränsa dig inte till att sitta i ett rött rum tillsammans med rökande och rödvins pimplande åldringar vars radio och TV apparater skänker glädje åt myrorna :-)

Mångfald i högt och lågt. Valfrihet utan begränsningar eller censur. Kvalitet kommer med utslagning om strukturen är satt på ett smart sätt.

]]>
Av: Ann Mari Hjorth /index.html/2013/03/11/tank-sjalv-eller-bli-matad/#comment-804 Mon, 11 Mar 2013 12:00:51 +0000 /index.html/?p=574#comment-804 Tufft Lasse!
Vad ska hända med närradion i detta eterskval?
Lägg detta på facebook bloggen.
Tycker Ann Mari

]]>