Kommentarer till Hur pengar uppstår och förstörs /index.html/2013/10/07/hur-pengar-uppstar-och-forstors/ Lars Lundebergs hemsida Sat, 24 Jan 2015 08:57:40 +0000 hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.2.8 Av: Magnus /index.html/2013/10/07/hur-pengar-uppstar-och-forstors/#comment-1332 Fri, 07 Feb 2014 18:42:21 +0000 /index.html/?p=1600#comment-1332 Hej Lars,

intressant läsning! Jag tänker att en modell och beskrivning som kanske håller i en globaliserad värld är blir att vi sätter ett värre på jorden. Detta värde skall spegla respektive nation och ner till land osv. Du säger att dagens modell bygger på tillväxt och att mängder ökar. Och värdet på Tellus gör också det. Vi förädlar genom infrastrukturer och berikar även oss som art. Avstannar ökningen så faller korthuset säger du. Ock så blir säkert fallet en dag och domedags profeterna och kanske Dan Brown med sin senaste bok någonstans har rätt. Kanske också du och din modell blir tryggare i sådant fall. Människan är nog på jorden för att stanna trotts allt och under tiden kommer vi knappast bli dummare utan smartare. Om vi satte ett monetärt värde på jorden för 100 år sedan är det troligt mycket större idag. Om en intergalaktisk köpman skulle värdera jorden mot mars kanske jordens värdeökning är större än mars på 100 år. Problemet jag ser att ingen reviderar jordens totala värde och ser till att det totala värdet inte överstigs av summan av ländernas. Men att totala vädret ökas är jag övertygad om! Även om folkmängdsökningen avtar eller rentav stagnerar eller backar blir vi fortfarande smartare över tiden och förädlar planeten. Man kan kalla det utarmar och detta kanske också är sant. Men vi anpassar oss snabbt till nya förhållanden och skall inte underskatta detta. Så en tillväxt är nog ofrånkomlig. Och att inte främja tillväxt är att främja motsatsen och här blir det ganska otrevligt då tror jag. Låt oss istället lära oss att sammarbeta med att se till de gemensamma våderna på jorden och DET gemensamma värdet av jorden. Fokusera på att optimera livskvalitet utan att urholka tillgångar på ett oansvarigt sätt. Låt oss ha tillväxt men inte till priset av dumhet utan fokusera på sundhet i tillväxt. Men fokusera fortfarande på tillväxt. Motsatsen är inte riktigt mänsklig kan jag tycka.

]]>
Av: Mona Westerlund /index.html/2013/10/07/hur-pengar-uppstar-och-forstors/#comment-1272 Sat, 26 Oct 2013 16:17:41 +0000 /index.html/?p=1600#comment-1272 Jag undrar vad som skulle hända om det blev aktuellt (av någon anledning) att folk skulle flytta (utvandra) t ex till Thailand. Då skulle väl bostäder bli billiga (gratis?) här. Men allt skulle förstås stanna upp, om tillräckligt många försvann. Då skulle det inte finnas någon som höll igång el och annat.
Blev det tillräckligt många kvar, skulle man då i så fall kunna ”byta penningsystem”?

]]>