SVENSKA RADIOARKIVET
 
Chic Disco 88/91 FMAK MRS Mälard... MRS Music Ra... SAF Radio SBC SSM Radio SUS
 
 
+ 1987-1010 Chic FM 101 Björn Mohr kl.17.10 - 17.57
+ 1987-1010 Chic FM 101 kl.20.53 - 21.40 Tomas 
+ 1988-0917 Chic FM 101 kl22.00-2.300 Björn Mohr
+ 1988-0925 Chic FM 101 avslutning med parodisk slinga

Chic 101,5 hade sitt ursprung som FM-pirat bland de övriga piraterna som sände på 101 MHz. Senare hamnade man lagligt i närradion över Ekerösändaren under namnet Idrottsföreningen Kamraterna. När Chic startade på Ekerö-sändaren så skedde detta efter att en effekthöjning och frekvensändring beviljats av Post och Telestyrelsen. Likaså att en radiolänk på 413 MHz beviljats mellan sändarplatsen vid vattentornet nära Ekerö centrum, och SSM / Chic's studio i Botkyrka. Under denna tid jobbade Martin Loogna på Teracom, som då hade monopol på all sändarteknisk utrustning. Han var den som ordnade allt detta, och Loogna sände själv som deejay på Chic före mars 1987 då han flytade till SAF-radio. En annan välkänd person som var delaktig på Chic var Björn Mohr.

Ekerösändaren hade tidigare (notering från 1985) sänt på 97,1 MHz, men det var gänget kring Chic som drev fram frekvensändringen till 101,5 MHz, och vi kan se på dekalen från Chic här till vänster att där anges frekvensen så. Då uppstod problemet med störningar från 101,6 SR Radio Uppland i Östhammar som är på 60,000 Watt, och därför gjordes ännu en justering till 101,4 men det är okänt när det skedde men måste ha skett före 1991 enligt det årets notering i Rundradionätet. Före den 1 april 1993 sände man med namnet Mälaröarnas närradio, därefter med namnet Radio Viking. Officiell sändareffekt 90 W ERP.

SSM på Botkyrkasändaren respektive Chic FM (på Ekerösändaren) drog igång tämligen samtidigt och innan detta fanns mest tomrum i tablån på båda sändarna. När de här båda föreningarnas musikradio kom igång och lyssnandet ökade ville helt plötsligt alla andra föreningar ta SSM:s resp Chic:s sändningstider. Det blev en ganska infekterad stämning med båda dessa närradioföreningarna och de övriga sändande organisationerna som helt plötsligt ville ta mer tid från SSM respektive Chic på sändarna.

Hos det blivande Radio Viking (1993) fanns en majoritet av personer som ville ge stationen ett sammanhängande musikformat anpassat för en medelålders publik, alltså just det som Radio Viking har haft sedan dess under mottot Stationen för oss med mogen smak. Sannolikt upplevde denna majoritet Chics format som störande mot deras önskningar för stationens sound. I vilket fall fick personerna bakom Chic känna sig alltmer trängda och stämningen alltmer obehaglig med bråk och strul från Ekerö med extra krav om pappershantering och anmälningar för det ena och det andra. Chic undersökte möjligheter att välja någon annan närradiosändare att flytta till, bland annat var de i kontakt med MRS i Blackeberg, men man tröttnade och det hela rann ut i sanden. När Lasse Lundeberg startade SAF radio fick några av DJ'erna från Chic jobb där och betalt för att sända, istället för att som förut betala själva.

Sista sändningen den 25 sept 1988 (finns att lyssna i tabellen till vänster) formade man som en närrradioslinga med en lite uppgiven sorglustig stämning hos den skara som då fanns i studion. Man talar om Gordon, och vi kanske kan misstänka att det gäller Gordon Eriksson. De vitsar om "Gordons radio" - det fanns en radiobutik på den tiden som hade detta namn. Bland de andra medverkande finns Mr Nobody, Björne (Mohr), Mats och Wivi, som alla hjälps åt med att parodiera närradions "slingor". Märks att de hade kul, men samtidigt var de sorgsna och gjorde det här som en känga mot de som kickat ut Chic från Ekerö närradio.

 

 
Chic Disco 88/91 FMAK MRS Mälard... MRS Music Ra... SAF Radio SBC SSM Radio SUS
 
Upphovsrättsliga regler för innehållet på denna weBosse Berglund, : Du får mycket gärna använda och kopiera innehåll för personligt icke-kommersiellt bruk.
Å andra sidan är det strängeligen förbjudet att använda något av materialet för att sälja helt eller delvis på något sätt. radioarkiv@gmail.com