SVENSKA RADIOARKIVET
 

 
 
Chic Disco 88/91 FMAK MRS Mälard... MRS Music Ra... SAF Radio SBC SSM Radio SUS
 
LSAF i Lunds närradio
LSAF (Lunds Studentkår Akademiska Föreningen) sände studentradio över närradion i Lund på ungefär samma sätt som Radio SUS sände för Stockholms Universitets Studentkår över närradion i Stockholm. Närradion i Lund gick igång med sändningar den 1a November 1982 och LSAF var med från starten.
Per Nützman berättar:
Jag hade hand om Radio LSAF - senare Radio AF - i Lund i början. Ungefär 2 månader innan närradion skulle starta i Lund blev jag anställd av Akademiska Föreningen (AF) som den första närradioförmannen för att starta upp och driva deras och Lunds Studentkårs närradio. Första sändningen i Lunds närradio var en nattsändning som LSAF gjorde med start 00:00:01 på natten första "lovliga" dagen (1a November 1982). I början sände vi med 8 timmar LSAF i veckan, och övriga tider var det uppdelat med andra föreningar på samma sätt som på de flesta andra närradiosändare. Dock var det mycket tystnad också, så LSAF ökade på med fler sändningstimmar per vecka allt eftersom.
I mitt uppdrag fanns även att bygga upp studion, vilket inte var det enklaste eftersom i princip inga pengar tilldelades detta. Det skulle finnas en studio jag skulle överta och till slut efter lite letande "hittade" vi 2 rum ute på Spartakomplexet i Lund där det fanns lite saker. De 2 rummen var i form av en talstudio och ett kontrollrum med en stor glasruta mellan dem. I samma byggnad fanns även den stora sporthallen där man höll många konserter, bland mycket annat. Det som fanns i studion var en 8-kanalig enkel mixer av SR-typ (okänt märke), 2 st Telefunken M12 bandare, 2 monitorhögtalare, 1 19" rack och fasta ledningar ner till sporthallen. Antagligen byggdes studion för att kunna ha sportreportage live eller liknande därifrån. Efter en del "tiggande" fick jag lite pengar så jag kunde köpa det absolut nödvändigaste till studion och följande införskaffades: 2 x Technics SL1200 grammofonverk + 2 externa RIAA steg (mixern hade inga inbyggda RIAA steg), 2 Nakamichi kassettdäck, 4 Shure SM58 och en liten TEAC M2 mixer för gästmikar - sen var pengarna slut. Det tilldelades inte heller några pengar till skivinköp mm så all musik som spelades var från inlånade skivor.
Namnet LSAF var det jag som föreslog och det bara slank igenom eftersom det inte fanns tid till att hålla på med "småsaker" - starten var om ett par veckor. Själv är jag uppvuxen i Helsingborg och hade förebilder som Bill Lee, KFRC, KKHR, SBC etc. så jag tyckte namnet var ganska kul. Det blev dock en hel del diskussioner i vissa delar av stundentkåren/världen om det verkligen var rätt att ha ett så "Amerikanskt" namn/format mm. Men jag hade bra kontakter med AF så de lät detta och mig hållas.
Givetvis hade jag hört många av SBCs program inklusive Gudmundurs och när Robert föreslog att vi kanske skulle fråga om han ville sända lite på LSAF blev jag mycket intresserad. På den tiden tyckte jag personligen mer om Lasse Lundebergs program men insåg direkt att lansera honom i Lund inte hade fungerat men Gudmundurs musikformat/stil skulle kanske folk lättare kunna acceptera. Det blev en del kritik om "Stockholms-DJs" och "Amerikansk radio" bland de som inte gillade det i Lund, men jag valde att bara ignorera det. Gudmundur fick inga som helst riktlinjer eller info mm han skulle ha med i sitt program på LSAF utan han fick fria händer, vi visste ju vad vi kunde förvänta oss av Hit Action. Programmen kom från honom på kassett och när ett nytt kom så skickade jag tillbaka det föregående.
Till slut fick jag inte längre uppskov med min militärtjänst (hade redan fått det ett antal ggr) så jag valde i samband med det att sluta på LSAF, beslutet var ganska lätt just då eftersom det var mycket slit och långa och konstiga arbetstider och väldigt begränsade möjligheter att utveckla det hela p.g.a. inga budgeterade medel. Efter lumpen blev det för mig närradion i Helsingborg som gällde och det sista i radioväg var att jag var teknikansvarig, byggde studio, ansvarade för all teknikdrift samt sände lite m.m. på Radio Stella i HBG.
1983-0122 LSAF kl.17 Gudmundur Bragason Hit Action - Efter att SBC i Stockholm helt hade upphört hösten 1982 knöts kontakter mellan Per Nützman inom LSAF med den från SBCs sändningar uppskattade DJ-n Gudmundur Bragason. Detta ledde till att Gudmundur började göra ett varje vecka återkommande Hit Action som blev utsänt hos LSAF. Gudmundur skickade varje vecka ett nytt Hit Action på kassett via posten, och såvitt jag kunnat förstå fungerade detta utan problem.
 
Chic Disco 88/91 FMAK MRS Mälard... MRS Music Ra... SAF Radio SBC SSM Radio SUS
 
Upphovsrättsliga regler för innehållet på denna webb: Du får mycket gärna använda och kopiera innehåll för personligt icke-kommersiellt bruk.
Å andra sidan är det strängeligen förbjudet att använda något av materialet för att sälja helt eller delvis på något sätt. radioarkiv@gmail.com