RADIOARKIVET
 
the most unusual program for a selected location in Sweden
in December 1961 there was drama when the boat was nearly capsized
 
RADIO NORD - STATIONEN MED DEN NYA TONEN
 
Året var 1959. På den tiden var Expressen en pigg och spännande tidning som ofta var först med de stora nyheterna. Tidningen skulle också bli först med nyheten om Radio Nord
 
Expressen, 23 juni 1959
Kommersiell radio i Ålands hav
- Till nästa vår planeras en sändare från internationelt vatten i Ålands hav. Ett svensk-amerikanskt konsortium ligger bakom.
Det berättar filmdir. Jack Kotschack, som just återkommit från Amerika. Han skulle vara med i projektet jämte en amerikansk radioman, Gordon McLendon. Man skulle placera sändaren på en för ändamålet inredd tysk båt som utrustas i Bremen.
 
I stort sett var allt i artikeln sant, men det där med sändningsstarten skulle dröja avsevärt längre än "till nästa vår[1960]". Artikeln kan också ge intrycket att sändarfartyget redan var inköpt, men det är en till ytterlighet förbättrad version av verkligheten. Köpet av vad som skulle utrustas till sändarfartyg dröjde till nästan ett helt år senare.
Den här webbsidan är den största informationskällan på Internet när det gäller Radio Nord. Här berättas hela historien kronologiskt från själva upprinnelsen för Radio Nord - om radiosituationen och tidsandan som var så totalt olik den vi har idag. Det är som om det har gått ljusår sedan dess, och det som var sant och rimligt då ter sig osannolikt och orimligt idag.
Här får du veta allt som hände innan Radio Nords premiär, och hur det gick sedan. Efter det dystra slutet på allt som hade varit så bra. Vad hände efter att Radio Nord hade stoppats och vad hände med sändarfartyget? Allt berättas genom de många sidorna på denna webb. Du hittar alla sidorna via klick-knapparna här till vänster.

Gordon McLendon

Kaj Bjerke

Lennart Atterling

Sändarfartyget "Bon Jour"

Pelle Lönndahl

Louis Chrysander

Gösta Sturmark

Kjell Bergström

Chris Wahlström

Gert Landin

Kaj Karlholm

Bengt Thörnkrantz

Ingegerd Ekinger

Jay Epae

Jack S Kotschack

Larsan Sörenson
Upphovsrättsliga regler för innehållet på denna webb: Du får mycket gärna använda och kopiera innehåll för personligt icke-kommersiellt bruk.
Å andra sidan är det strängeligen förbjudet att använda något av materialet för att sälja helt eller delvis på något sätt. radioarkiv@gmail.com